Gör en donation

Göra en donation till Stadsbrudskåren.

Läs mer här

Om Stadsbrudskåren

Stadsbrudskåren består av ett 25-tal färgstarka kvinnor och ett antal hedersmedlemmar, och har funnits sedan 1965. Dess syfte är att samla in pengar som sedan oavkortat ska användas att stötta utsatta kvinnor och barn i Storstockholm. Under åren har pengar kommit in via en mängd kanaler. Egna konserter, att medlemmar jobbat på större arrangemang och auktioner där både deras konstverk men även deras tjänster har varit till salu är några exempel.

Vilka har då fått pengarna? Några mottagare genom åren har varit tjejjourer i norrförorterna, Morsor och Farsor på stan; polisens läger för ungdomar som riskerar falla in i kriminalitet; Stadsmissionens verksamhet för hemlösa barn; stiftelsen Trygga Barnen vars syfte att hjälpa barn, ungdomar, föräldrar och anhöriga i familjer med beroendeproblematik; den ideella föreningen Livstycket som korsar kvinnors hantverkskunnande med modern design i sitt kunskaps- och designcenter i Tensta; Fryshusets verksamhet Barn till ensamma mammor i Stockholm som är till för barn och mammor som lever i en socioekonomisk utsatthet; Ensamkommandes förbunds satsning på en grupp för flickor i Stockholm; den ideella organisationen Vid din sida som gör skillnad för äldre hemlösa pensionärer; Frälsningsarméns sociala center i Hornstull i Stockholm; Alla kvinnors hus i Stockholm som är den den största ideella kvinnojouren i landet; den ideella stiftelsen WONSA som arbetar med utsatta för sexuellt våld; Stiftelsen Unga kvinnors värn, Stockholms första kvinnohus som arbetat med utsatta kvinnor sen 1914; GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) som stöttar och hjälper personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck; och Safe-Care, ett skyddat boende som var först i Sverige att välkomna även medföljande husdjur så den som utövar våld kan annars hota att döda eller göra illa ett kvarlämnat djur som utpressning för att få hem sin familj.

Ibland driver även kåren egna projekt. Ett sådant exempel var en långvarig kamp för att förbättra belysningen i Humlegården. Parken hade länge ett högt antal kvinnoöverfall och våldtäkter. Pengar samlades in, politiker uppvaktades, lyktstolptillverkare kontaktades och idag är området äntligen betydligt ljusare och säkrare som ett resultat av Stadsbrudskårens enträgna arbete.

Stadsbrudskårens grundare var Chris Platin som för alltid är Stadsbrud #1 – här kan du läsa mer om henne.

Medlemmar