Gör en donation

Göra en donation till Stadsbrudskåren.

Läs mer här

Natten till den 3 februari 1965

Det finns ett exakt datum. Natten till onsdagen den 3 februari 1965 blev Stadsbrudskåren till.

Idékläckare var PR-konsulten Chris Platin och inom några minuter hade hon kontaktat (och väckt!) journalisten Sussie Bjuvstedt och TV-producenten Birgitta Bergmark och utnämnt dem till stadsbrud nr 2 och 3. Chris var den självskrivna nr 1. Dagen därpå tillkom de som skulle utgöra startlaget: Maj Ödman (som jobbade inom radio och tv), Alice Babs, Görel Essén (med den stolta titlen ”yrkesfru”), Marianne Bernadotte, Gunilla Pontén (som också tillsammans med Rune Holmgren kreerade den första stadsbrudshatten), Margaretha Krook och journalisten Marianne Höök.

Dessa tio damer befalldes sedan mer eller mindre till det första mötet som hölls på Operakällaren. Här valdes en styrelse och stadgar antogs. Stadsbrudskåren var bildad! Kårens motto vid den här tiden var: Gör gott med extraknäck! Det innebar att medlemmarna skulle åta sig uppdrag mot insättning på Stadsbrudskårens 90-konto.

Det mottot har hållit sig genom åren. Kåren har utökats från ursprungligen maximalt 18 medlemmar till 25, men verksamheten är densamma. Att genom egna och kollektiva insatser ställa upp ideellt för att samla in pengar som sedan oavkortat går till att stödja och hjälpa människor ”i nöd och kritiska situationer”.

Under 60-talet rivstartade man med alla möjliga uppdrag som gav inkomster. Kåren var värdinnor på fester, premiärer och event (som till exempel invigningen av nya Täby Centrum). Man jobbade också tillsammans med Sveriges Radio och Radiohjälpen, bland annat som gatusångare i olika förorter tillsammans med trubadurer som Olle Adolphson och Fred Åkerström.

De insamlade pengarna användes ofta som en guldkant åt sjuka och utsatta personer. Någon behövde en tandprotes, en annan besöka sin son i Skåne. Värt att notera är att en invalidiserad pensionär till och med fick bidrag i form av cigaretter som kåren tiggt från Svenska Tobak.

Medlemmar som tillkom under de tidiga åren var bland andra Barbro Alving, Astrid Lindgren, Maj FantKarin Falck och Birgitta Andersson. För att ta några exempel.

Protokoll från möte i Stadsbrudskåren den 18 oktober 1966.

Stadsbrudskårens medlemmar idag.