Gör en donation

Göra en donation till Stadsbrudskåren.

Läs mer här

Monika Ahlbergs recept från matlagningseventet till förmån för Stadsbrudskåren 11 maj 2023

19 maj, 2023 Fr v: Agneta Lundgren, Susanna Bervå, Ninna Engberg, Babben Larsson - Stadsbrud #23, Marianne Djudic - Stadsbrud #2, Monika Ahlberg - Stadsbrud #25, Anders Åhrlin, Lydia Capolicchio, Kristina Ekberg och Petra Nielsen.

Fr v: Agneta Lundgren, Susanna Bervå, Ninna Engberg, Babben Larsson - Stadsbrud #23, Marianne Djudic - Stadsbrud #2, Monika Ahlberg - Stadsbrud #25, Anders Åhrlin, Lydia Capolicchio, Kristina Ekberg och Petra Nielsen.

Fr v: Agneta Lundgren, Susanna Bervå, Ninna Engberg, Babben Larsson – Stadsbrud #23, Marianne Djudic – Stadsbrud #2, Monika Ahlberg – Stadsbrud #25, Anders Åhrlin, Lydia Capolicchio, Kristina Ekberg och Petra Nielsen.

Matlagningsevent till förmån för Stadsbrudskåren 11 maj 2023
Recept Monika Ahlberg, Stadsbrud #25

SKAGENSNITTAR
Egen skagenröra är värt att göra då den är tusen gånger godare än färdigköpt

Ingredienser
2-3 rektangulära tunnbröd
250 g handskalade räkor
1/2 dl finhackad röd lök
1/3 dl fint hackad dill
Zest från 1/2 citron
Knappt 1 msk fint riven pepparrot
2 1/2 dl majonnäs
Mjuka tunnbröd

Gör så här
Grovhacka räkorna, inte för mycket, dela bara
Finhacka rödlök och dill
Riv citronskal och pepparrot
Blanda alla ingredienser och smaka av
Bred ut skagen röran på tunnbröden
Plasta in hårt och lägg i kyl

Vid servering:
Skär upp i stubbar, garnera med hackad dill

BRUSCHETTA
En uppskattad klassiker

Ingredienser
Vitt bröd eller baguette
Smör till stekning
1/2 dl olivolja
5 tomater
Några basilikakvistar
3 vitlöksklyftor
Salt

Gör så här
Grovhacka tomaterna och basilikabladen – blanda i en skål
Pressa ner vitlöken och tillsätt hälften av olivoljan, vänd runt
Smaka av med salt
Skär baguetten i sneda skivor eller tag ut rundlar av vitt bröd
Hetta upp lite smör och resten av oljan i en panna och stek bröden i 2 minuter på varje sida Lägg upp på ett vackert fat
Skeda upp tomatröran och servera

GRÖN ÄRTSOPPA MED PEPPARROTSCREME
På en vårbuffé är det trevligt att servera en liten portion soppa i ett glas eller en kopp
Denna gröna ärtsoppa kan serveras såväl varm som kall

Ingredienser
2 msk smör
2 bananschalottenlökar eller 1 gul lök
400 g frysta gröna ärtor
5 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Till servering
2 dl crème fraiche
1-2 msk riven pepparrot
Vildblommor

Gör så här
Skala och hacka löken – den behöver inte finhackas
Fräs löen mjuk i smöret utan att den tar färg
Tillsätt ärtorna, vatten och buljongtärningarna
Låt koka sakta tills ärtorna är mjuka, ca 10 minuter
Mixa soppan slät
Tillsätt grädden
Smaka av och se om det behövs salt och peppar
Blanda crème fraiche och pepparrot
Fördela soppan i koppar eller värmetåliga glas
Lägg i en klick pepparrotscrème och garnera med vildblommor

RÖDBETOR MED FETAOST
Rödbetor och fetaost är en ljuvlig kombination bara som de är
Sedan kombinationen med en honungsvinägrette kommer rätten till nya höjder

Ingredienser
2 kg rödbetor
2 buljongtärningar höns- eller grönsak
2 pkt fetaost à 150 g

Honungsdressing
1/2 dl vit balsamvinäger
2 dl olivolja
1/2 dl flytande honung

Gör så här
Koka rödbetorna i buljongen
Skala under rinnande kallt vatten
Dela i klyftor
Lägg upp på ett vackert fat
Smula över fetaosten
Vispa ihop dressingen och ringla den över rödbetorna

SPETT MED MINIMOZZARELLA, JORDGUBBAR, BASILIKA & HALLONBALSAMICO
Perfekt fingermat som är lätt att tugga i sig på stående fot

Ingredienser
10 spett
10 jordgubbar
10 små mozzarellaostar
10 basilikablad
4 msk hallonbalsamico

Gör så här
Gör små spett av en minimozzarella,
2 halvor av en jordgubbe och ett basilikablad
Lägg spetten på ett vackert fat och ringla över lite hallonbalsamico

BASILIKASÅS
Min underbara basilikasås som verkligen fungerar till allt
En sallad såklart men även till en pasta, en köttbit, en fiskbit och ljuvlig att hälla på nykokt potatis
I recepten nedan ingår basilikasåsen i salladen med morötter, sockerärtor och edamamebönor samt till potatisen som serveras till laxen

Ingredienser
1 kruka färsk basilika
4 st vitlöksklyftor
1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl mild olivolja

Gör så här
Lägg basilika, vitlök, vit balsamvinäger och olivolja i en skål med hög kant
Mixa slät
Smaka av

MORÖTTER, SOCKERÄRTOR & EDAMAMEBÖNOR
Jag är mycket förtjust i bönor av alla sorter och former, min senaste favorit är verkligen edamamebönor
Var noga i kokandet av sockerärtor och frysta edamamebönor –  de inte får kokas i mer än någon minut. ingen vill ha en sladdrig böna
Morötterna får komma med för att ge en annan färg än grönt till rätten

Ingredienser
4 morötter
1 pkt sockerärtor
2 dl edamamebönor
1 tärning grönsaksbuljong

Till servering – basilikasås (se recept ovan)
Till garnering – persilja

Gör så här
Skala och snitta morötterna på snedden
Koka upp buljongen
Lägg i morötterna koka i 2 minuter
Tillsätt sockerärtor och edamamebönor
Koka ytterligare 1 minut
Häll av och lägg upp på ett fat
Ringla över basilikasås och garnera med persilja

SMÅ SMÖRDEGSMÅNAR MED SPENAT OCH CHÈVRE
Frasiga små månar med härlig chèvrefyllning

Ingredienser
2-3 plattor smördeg
Ca 50 g smör
Ca 100 g färsk hackad spenat
200 g chèvre (getost) eller fårost
2-3 msk färsk hackad basilika
2-4 msk vispgrädde

Gör så här
Tina smördegsplattorna
Ta ut rundlar med ett glas
”Tänj” ut varje rundel något utan att den går sönder
Smält smöret och lägg ner spenaten
Tillsätt osten, basilikan och grädden
Låt koka upp till en tjock smet – Ställ kallt att svalna
Lägg en klick på varje halva av rundeln
Vik ihop till en måne och tryck ihop kanten med hjälp av en gaffel
Pensla med ägg och grädda i ugn på 200° i ca 5-10 minuter

LIMEMARINERADE RÄKOR
Räkorna marineras och får en smak av det asiatiska köket

Ingredienser
500 g räkor i saltlake
2 1/2 dl rapsolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 msk curry
4 vitlöksklyftor, pressade
2 limefrukter, skal och saft

Gör så här
Häll laken av räkorna
Blanda alla kryddorna, sweet chilisåsen, saft och skal av lime och den pressade vitlöken i oljan
Vispa några kraftiga tag
Häll såsen över räkorna och låt stå kallt att marinera i minst 5 timmar innan de serveras
Garnera med limezest

UGNSBAKAD LAX MED ROMSÅS

Ingredienser
1 färsk laxfile
Olivolja till formen

Romsås
4-5 dl creme fraiche
2 burkar röd stenbitsrom

Gör så här
Blanda samman crème fraiche och stenbitsrom till såsen, ställ i kylen – var noga med att inte röra för mycket, då blir såsen rinnig, vänd bara runt
Ta bort skinnet och eventuella ben från laxen
Skär laxen i portionsbitar
Häll lite olivolja i en ugnsfast form
Placera laxbitarna i formen och vänd runt dem i oljan
Baka i ugn på 225° i 10-15 minuter beroende på storlek
Servera med romsåsen

KOKT POTATIS MED BASILIKASÅS

Ingredienser
1 1/2 kg potatis gärna färsk
Salt

Gör så här
Koka potatisen i lättsaltat vatten i 15-20 minuter
Häll av och lägg upp i en skål
Häll över basilikasåsen (se recept ovan) medan potatisen är varm
Garnera eventuellt med basilikablad

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR
Sött och syrligt när det är som bäst – tredubbla till många i en långpanna

Ingredienser
100 g smör
3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn

Fyllning
Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)
1/2 liter skivade jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl

Till servering
5 dl lättvispad grädde

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn
Skala och skiva rabarbern tunt
Blanda rabarbern med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl
Bred ut fyllningen i en form
Strö över smuldegen
Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter
Servera med lättvispad grädde