Gör en donation

Göra en donation till Stadsbrudskåren.

Läs mer här

Babben blir årets julvärd

15 november, 2022

Det blir Stadsbrud #23, Babben Larsson som tänder ljuset och presenterar SVT1:s tv-tablå under julafton.

– Ett hedersuppdrag. Det är fantastiskt att ingå i den här traditionen av värdar som varit genom åren.

Efter tre förfrågningar från SVT tackade Babben ja till att vara julvärd. Hon berättar att hon har tänkt ut ett tema för sändningen:

– Det är att julen inte får bli ”stressens högtid”. Utan att vi hittar värdena som gör att det värmer i hjärtat och att man inte rasar ihop som en sopsäck framför Kalle anka och somnar, säger hon.

Enligt Babben är det viktigt att julen inte ska vara för perfekt och tillgänglig för alla.

– För de som inte har ett sammanhang på julafton kommer jag att finnas där och vara ett sällskap.

Känd i rutan sedan länge
Mångsysslaren Babben Larsson, 66 år, är född på Gotland. Med en bakgrund inom både teater och ståuppkomik har hon synts många gånger i svensk tv i flera olika sammanhang.

Bland annat i humorprogram som “Lösdrift” och “Parlamentet”.  Även flera filmer och teateruppsättningar som ”Barnens ö” (1980)”,Obesvarad kärlek” (2009) och ”Wallander-Försvunnen” (2013). 2007 var hon programledare för sitt eget tv-program “Babben & Co”.  Nu är hon aktuell i “1 mot Sverige” och “Bäst i test”. Babben är även jazzsångerska och säger att det kanske kan bli sång på julafton.

– Vi håller på att planera just nu. Det vore kul. Jag har några gäster som sjunger riktigt bra så jag tror jag ska kunna klämma in någon tredje stämma, berättar hon.

Lång tradition
Julvärden är ett över 60 år gammalt återkommande inslag under julafton. Fasta programpunkter är bland annat ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” som sänds klockan tre och den svenska filmen ”Kan du vissla Johanna?” en timme efter.

Julvärdar genom tiderna
Under många år var det främst Arne Weise och Bengt Feldreich som återkommande guidade den svenska publiken genom SVT:s julsändning. De senaste 20 åren har en ny känd svensk, inte sällan en SVT-profil, suttit i studion. Bland andra Lars Lerin, Ingvar Oldsberg, Gina Dirawi, Petra Mede och Marianne Mörck med flera. Förra året, 2021, var tv-kocken Tareq Taylor julvärd.

Foto Björn Lindahl